حلقه مفقوده توسعه و اشتغال در گرو تولید داخل (صنعت و کشاورزی)
(بسمه تعالی)
استان لرستان "بخصوص شهرستان بروجرد بعنوان قطب صنعت استان" از زمره استان های کمتر توسعه یافته کشور است که با وجود دارا بودن پتانسیل ها و قابلیت های قابل توجه برای سرمایه گذاری و توسعه صنعتی در محرومیت بسر می برد. محرومیتی که حاصل ضعف در برنامه ریزی های مناسب ، عدم سرمایه گذاری های لازم و عدم استفاده بهینه از منابع خدادادی و پتانسیل های بالقوه استان است.
طبق گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی، وجود منابع و معادن سرشار، نیروی کار و شرایط اقلیمی مناسب همگی از عواملی است که می تواند به بالا رفتن بازدهی و اجرای موفقیت طرح های اقتصادی در استان، بخصوص بروجرد منجر شود. اما ضعف سرمایه گذاری، نبود امکانات خدماتی و رفاهی برای اسکان سرمایه گذار، عدم توسعه امکانات حمل و نقل و نبود راه آهن در بخش هایی از راههای مهم استان از دیگر عواملی است که باعث شده سرمایه گذاران نسبت به سرمایه گذاری در بروجرد رغبتی نداشته باشند، که این امور باید مرتفع گردد. از راهکارهای حل این مشکلات می توان به مواردی از قبیل"طولانی تر کردن مدت معافیت مالیاتی و باز پرداخت تسهیلات بانکی، کاهش نرخ های بهره و ارائه خدمات به آنان با هزینه های کمتر" اشاره نمود ، که از شرایط اولیه برای جذب سرمایه گذاران است.
در بخش صنعت، اندک کارخانه های این شهر (بروجرد) بعضاً تعطیل و یا در حال ورشکستگی هستند. با توجه به اینکه شغل بسیاری از روستائیان کشاورزی است، لزوم توجه به کشاورزی مکانیزه و تامین آب (ساخت سد)، صنایع تبدیلی و مرتبط با آن دو چندان است. با توجه به شرایط اقلیمی و زمین مناسب، با سرمایه گذاری کمتری نسبت به سایر استان های همجوار، می توان بالاترین بهره وری را در زمینه کشاورزی و حتی سایر زمینه ها کسب نمود.
بسیاری از مردم استان بخصوص بروجرد از محرومیت ها و کمبودهای موجود در مقایسه با استان های دیگر انتقاد داشته و خواستار توجه بیشتر دولت در رفع این مشکلات هستند. به رغم خیل عظیم نیروی بیکار در استان، ساخت هر پروژه اقتصادی می تواند علاوه بر ایجاد تحول در زندگی آنان، توسعه و بهبود وضعیت اقتصادی را به دنبال داشته باشد.
استان لرستان بخصوص شهرستان بروجرد مستحق این همه محرومیت و عقب ماندگی نیست. لرستان با داشتن منابع سرشار خدادادی از لحاظ زیربنایی بسیار فقیر و محروم است، برای کاهش این فاصله باید برنامه ریزی و تلاش مضاعفی انجام داد. برای توسعه استان بخصوص بروجرد باید زیربناها و تاسیسات آن را تکمیل نمود.
باید صنعت و کشاورزی بروجرد را هماهنگ با هم توسعه داده و بصورت مکانیزه و تکنولوژی روز تولید انجام گیرد. توزیع ناعادلانه سرمایه و صنعت و نگرش تبعیض آمیز به استان باعث شده است که فقر صنعتی در شهری مانند بروجرد که مهد صنعت بوده بیشتر از مناطق دیگر نمایان شود. عدم توسعه بخش صنعت و کشاورزی به روش سنتی، نرخ بیکاری و مشکلات اقتصادی فراوانی را در پی داشته است، وجود شرایط جغرافیایی و اقلیمی خاص استان موجب پیدایش ذخایر و پتانسیل های معدنی در طول تاریخ شده است.
همچنین وجود مناطق گردشگری و بومگردی در منطقه از مزایای آن است!
در صورت برنامه ریزی مطلوب و بهره وری مناسب می توان بروجرد را به یکی از قطب های اقتصادی استان و کشور تبدیل کرد. به امید روزی که بر قلّه رفیع توسعه قرار گیریم.
ان شاءالله ...